Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

1.12.13
0
Hranice medzi Protektorátom a Slovenskom som prechádzal ako môj neskorší konkurent, knižný Kráľ Šumavy. 

Na Veľkonočné sviatky v trvaní troch dní som si zašiel za svojimi vernými kamarátmi Karolom Ivičičom a Tónom Matúšom. Pri priateľskom rozhovore som ich oboznamoval s mojimi pašeráckymi akciami. Vôbec som netušil, ba ani ma nenapadla myšlienka, že to bude pre mňa osudné.

Presne som vedel, že lokálka v smere Sudoměřice - Veselí odchádza o 21,45 hodín z miestnej železničnej stanice. Podľa hodiniek som zistil, že vlak odišiel, preto som suverénne prekročil hrádzu a ocitol som sa zoči-voči dvom policajtom Nemeckej Grenz-polizei.

Ako ma zazreli, strhli samopaly a zborovo zarevali „Hände hoch“.

Odviedli ma na provizórnu colnú stanicu a odtiaľ ma eskortovali na policajný útvar do Strážnice. Uvedenú noc som driemal iba na ich stoličke, avšak strážili ma dvaja vojaci s automatmi.

Ráno okolo ôsmej hodine mi prikázali nastúpiť do motorkovej trojkolky a odtiaľ na Geheime Stadt Göding-Hodonín. Zasa ma umiestnili do akejsi miestnosti, kde bolo asi 10 školských lavíc, avšak každá samostatne.

V uvedenej miestnosti za stolom sedel akýsi chlapík, ktorý sa po mne stále pozeral. Nakoniec povstal, pritlačil ma k múru a presne dva krát mi hlavu otrepal o stenu. Po jeho ohlásení telefónom prišiel ďalší a ten ma odviedol do väznice.

Na samotke, kde ma umiestnil správca väznice p. Vodák, nás bolo 6 obžalovaných. Tí ma prijali s určitou nevôľou, avšak o niekoľko hodín som spĺňal ich väzenské kritériá a navrhli ma za veliteľa samotky.

Po večierke prišiel službu konajúci bachar a prstom sa pýta:
„Čo si ukradol?“.
Ja mu odpoviem:
„Prešiel som iba hranice medzi Slovenskom a Protektorátom“.
„Zajtra pôjdeš dopoludnia na výsluch, upozorňujem ťa, aby si hovoril pravdu“.

Po jeho odchode som sa dozvedel, že je to hodonínsky občan a býva na Červených domkoch, kde má vlastný dom a menuje sa Georg Lipka. Skutočne presne prišiel pre mňa a uviedol ma na prízemie do malej kancelárie.

O tom všetkom v ďalšej príhode.




0 komentárov:

Zverejnenie komentára