Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

1.12.13
0
Po určitom časovom odstupe sme so synom Jeňom vyrážali, vždy z jedného miesta, zo štadiónu TJ Lokomotíva Rača. Spoločne sme nastúpili vždy i s kuframi do auta smerom Bratislava hl. stanica. Ja smerom Dev. Nová Ves-Marcheg-Ostbahnhof Wien III. Jeho trasa bola v smere Petržalka-Berg-Marcheg-Ostbahnhof. 

Prespali sme u mojich sesterníc, alebo u nášho spoločného priateľa Tondu Janulíka. Pravidelnú cestu autobahnom v smere Wien-Salzburg-Mnichov-Stutgart-Karlsruhe sme dokonale poznali. Preto nám doporučil náš priateľ K. Hierweg cestovať trasou okolo Bodenského jazera.

To sa však pre nás ukázalo ako krížová cesta.

Ihneď sme sa ocitli na území NSR a o niekoľko km na území neutrálneho Švajčiarska. Colníci na ich strane nás vôbec nekontrolovali, ale oči mali upreté na zadné sedadlo, kde uvideli krásne pekárske výrobky z rúk pani Františky Kotúčkovej, ktorá nám ich pripravila v počte 6 ks makovníkov a 6 ks orechovníkov.

Na každej Švajčiarskej colnici sme príslušných colníkov obdarovali takzvaným „mýtnym“ v podobe jedného kvalitného koláča zo socialistického štátu ČSSR.

Na konečnej colnici Bodenského jazera sme z hrôzou zistili, že už máme z nášho prepychového tuzexového tovaru iba jeden makovník a dva orechovníky a tie sme okamžite schovali do batožinového kufra.

Po príchode Tonimu sme mu to rozpovedali a on nám stroho oznámil, že jeho priatelia v prístave, kde pracuje, sa tešia práve na otca i brata, avšak najviac na uvedený tovar, makovník a orechovník.

Po krátkom časovom vstupe sme sa odvďačili, že sme mu priviezli 2 ks tlačenky, 2 kg jaterničiek, 2 kg krvavničiek, podbradok aj z lalokom a zlatý klinec 10 kg klobás od známeho račianskeho mäsiara Mariana Čuháka.

Za protiúčet nám urobil víkend do Francie napriek tomu, že sme nemali víza do Francie. Dostali sme priepustku na 10 hodín, ktoré sme strávili vo Francii. Pri odchode som si iba pod nos zamrlal Vivat Francia.

Vo Viedni sme sa opäť rozlúčili, ja na vlakovú súpravu z kuframi a Jeňo do Bratislavy, kde nás obidvoch čakala jeho manželka Darinka a dcéruška Ivuška.

Cestu sme ukončili zasa na štadióne TJ Lokomotíva Rača.




0 komentárov:

Zverejnenie komentára