Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

19.6.14
0
Horvátov kríž, určite ho máte všetci v pamäti, ako ho zachytil historik - pán Ľudovít Havlovič. Stojí popri asfaltovej ceste na Biely kríž, povyše Slalomky. Toho času je už v dezolátnom stave, po víchrici znova postavený a labilne zdrôtovaný, ukrytý v kroví.


(foto Ľudovít Havlovič)

Kríž bol osadený na mieste tragickej udalosti, ktorá sa odohrala vo februári v roku 1948. Cestou domov z lyžovačky pri horárni Biely kríž, zahynul Ivan Horvát, študent prvého ročníka medicíny, na vyčerpanosť a podchladenie. V tom čase to bola len cestička - chodník pre peších a v zime pre lyžiarov. Terajšia cesta bola vybudovaná až pre Javorník. Prvý kríž sa nachádzal na mieste udalosti - na pôvodnom chodníku aj s tabuľkou o základných údajoch. 
Z rodiny Ivana Horváta už nikto nežije. 
(zdroj: Ľudovít Havlovič)

Po čase sa stal Horvátov kríž dôležitým orientačným bodom a dodnes sa nachádza skoro v každej turistickej mape.


Zreštaurovať mu už nepomôže, skôr vytvoriť nanovo. Oslovila som nášho račianskeho sochára Karola Križanoviča, či by nebol ochotný vysekať kríž, hodný tohto miesta - súhlasil. Cenu materiálu, práce aj s osadením vyčíslil na 150 €.
Na vybavenie povolenia prisľúbil pomoc poslanec MZ Michal Drotován.
Otázkou je prefinancovanie kríža. Môže Rača poskytnúť peniaze na jeho obnovu, alebo sa to vyrieši formou zbierky? Reálna bude asi druhá verzia :)

Bolo by smiešne zbierať takú nízku sumu na účet, tak to vyzbieram fyzicky. Od každého, kto bude ochotný prispieť, zoberiem pár drobných. Zoznam darcov s príspevkami uverejním na racan.sk, keď bude nový kríž osadený.

Tak som zvedavá, ako sa s tým Pán sochár popasuje a s čím nás prekvapí :)


gabusa.slivova@gmail.com


ZBIERKA JE UKONČENÁ




0 komentárov:

Zverejnenie komentára