Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Nie, nebolo ňou Vinobranie 2012, ale nenápadný krst, ktorý bol jeho predohrou.

Nekrstilo sa víno, ale spoločné dieťa Dobroslavy Luknárovej a Zuzany Kuglerovej, autoriek knižky Vinohradnícke povesti, ktorú vydalo Vydavateľstvo Matice slovenskej.

Príprava krstu prebiehala v neistote, či sa literárne dieťa narodí včas, no nakoniec všetko „klaplo“ a  slovom aj ilustráciami maľovaná knižka sa mohla predstaviť svetu. Záujem Račanov aj cezpoľných prekročil všetky očakávania - obradná sieň miestneho úradu na Kubačovej praskala pri krste vo švíkoch.

Za Račanov knihu krstil jeden z jej inšpirátorov a zdrojov Ľudovít Havlovič, za MČ Rača jej starosta Peter Pilinský a za spisovateľskú obec spisovateľ a autor viacerých bestsellerov Gustáv Murín, obyvateľ Krasňan.

V kultúrnom programe na začiatku krstu vystúpila aj mimoriadne hudobne nadaná a disponovaná rodina Lesanovcov - Brenda a Tracy a ich deti Jacob, Anna, Jennifer, Rebekah, Timothy, Andrew, Elizabeth a David. Vystúpili vo vlastnoručne ušitých krojoch na slovenské motívy podľa vlastného návrhu a zahrali a zaspievali aj známu svadobnú pieseň Sivá holubienka, kdes bila?

Po povesti O Zlatej nohe od Márie Ďuríčkovej, povesti Račišdorfské hody od Ruda Mórica a románe Malokarpatský pytliak, ktorý napísal obyvateľ Rače Štefan Závodský, má Rača ďalší literárny text, ktorý beletristickým jazykom stvárňuje históriu Rače a život a povahu Račanov. K úplnosti chýba už len plnokrvný román o Rači, ktorý by zachytil všetky hĺbky a výšky, vzostupy aj pády račianskej histórie a svojráznej račianskej letory.

Chýr o knihe zaletel až do obce Rumanová, kde mamička a otecko Dobroslavy Luknárovej Mária a Ladislav Koričanskí niekoľko rokov učili a ona sama tam prežila časť svojho šťastného detstva, bohatého žriedla jej básnickej aj prozaickej tvorby. Tomuto úseku svojho života venovala spomienkovú prózu ... ako let motýľa..., rané detstvo zachytila v čarovnej próze Na prahu sna. Zástupcovia obce Rumanová a jej divadelnej spoločnosti Meteorit sa krstu nielenže zúčastnili, ale jeho atmosféru priblížili svojim spolurodákom  slovom aj obrazom na stránke divadelnej spoločnosti.

Vinohradnícke povesti sú literárnym pretlmočením rozprávaní starých Račanov, v ktorých sa zachovali príbehy a legendy z bližšej aj vzdialenejšej minulosti. Dobroslava Luknárová ich zaodela do šatu citlivo a s láskou ku kraju aj ľuďom vyberaných slov a vdýchla im autenticitu prostredia, ktoré dôverne pozná z priamej skúsenosti aj zo štúdia historických prameňov. Spisovateľka Zuzana Kuglerová, autorka mnohých próz (Žila som v tme, Snehovláska, Púpavový slnečník, Rozprávky z blogu), historických románov (Turkova stupaj, Rytier a zbrojnoš, Dcéra riečnej panny, Zlatá reťaz boha Sobeka) a básnických zbierok (Madona v hmlách, Opakovaný záber), zasa popustila uzdu svojej bezbrehej rozprávkarskej fantázií a račianske motívy votkala do živelných, plnokrvných príbehov.

Rozdielnosť v uchopení témy vytvorila pôsobivé napätie medzi vkladom oboch autoriek a knižke vdýchla jedinečnú pridanú hodnotu, ktorú podčiarkli decentné ilustrácie Kataríny Ilkovičovej.

O ohlase literárneho diela vo verejnosti najlepšie vypovedá fakt, že bezprostredne po ukončení slávnostného krstu boli rozobraté všetky výtlačky pripravené na distribúciu, a to aj v obradnej sieni, aj v Račianskej izbe.

V najbližších mesiacoch sa môžeme tešiť na pripravované autorské čítanie spojené s autogramiádou a predajom knižky.


Miro Ščibrany



Fotografie František Hanuliak



Ilustrácia Katarína Ilkovičová

2 komentárov:

  1. Obom autorkám blahoželám k peknému dielku "Vinohradnícke povesti".
    Veľká škoda, že vydavateľ podcenil záujem o knihu. Nebolo možné uspokojiť knihou všetkých záujemcov v deň jej uvedenia - krstu,a pri takej príležitosti ako bolo račianske vinobranie. O knihu bol veľký záujem aj z radov návštevníkov, ktorí odchádzali sklamaný, že ju nemohli získať. Verím, že tento nedostatok sa bude dať aspoň čiastočne napraviť zorganizovaním autogramiády a jej dobrej včasnej propagácie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ono je dobré, že sa vôbec stihlo vytlačiť a doviezť na krst knihy a jej predaj počas vinobrania aspoň tých niekoľko desiatok výtlačkov, lebo do poslednej chvíle nebolo isté ani to.

    Dodatočné uspokojenie záujmu o knihu zorganizovaním autogramiády prípadne spojenej s autorským čítaním a iným kultúrnym programom je určite dobrý nápad. Kniha je už dostupná aj v internetových kníhkupectvách, napr.

    http://www.martinus.sk/?uItem=134476,
    http://www.gorila.sk/product/407064,
    http://www.knihcentrum.sk/vinohradnicke-povesti/d-112812/

    a bolo by super, keby si ju najmä starší Račania mohli kúpiť na Miestnom úrade. Takto napríklad Svätý Jur predával knihu „Dejiny písané vínom“, ktorú Jurania v roku 2009 vydali k 800. výročiu založenia svojej obce.

    OdpovedaťOdstrániť