Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

4.10.12
0
Sme manželmi už 64 rokov. Mimo nášho zamestnania sme radi zavárali ovocie a zeleninu.
Nemáme žiadnu záhradu, tak sme všetok potrebný tovar kupovali. Nebolo to všetko len pre nás. Radi sme hotové džemy a zaváraniny rozdávali priateľom a známym. Ľudia si od nás pýtali recepty na spracovanie – konzervovanie všetkého, čo príroda dáva. Niektorí, keď k nám telefonovali, sa spýtali, či je tam konzerváreň u Wenzlových. Potom poprosili o recepty a radi nám ponúkli ovocie zadarmo. Sú aj priatelia, ktorí nás zavolajú k nim, aby sme si prišli nabrať ovocie a zeleninu, bolo tomu tak aj tento rok.
Bola sobota, po chladnej noci prišiel pekný slnečný deň. Manželov bývalý kolega z práce, s ktorým si veľmi dobre rozumeli, nás pozval do jeho záhrady. Len pred nedávnom mu zomrela manželka. Veľmi mu chýba. Aby necítil samotu, väčšinu dňa trávi v záhrade. Práce tam je stále dosť. Tento rok sa mu všetko vydarilo. To mu dodávalo chuť do ďalšej práce.
Záhrada je taká veľká, že od vchodu po koniec záhrady nedovidíme. Od začiatku záhrady vedľa drôteného plota je vysadený vinič, ktorý odolával ťažkým strapcom hrozna. Vedľa betónového chodníka sa rozprestiera zelený koberec čerstvo pokosenej trávy. V strede sa nachádza veľký fóliovník, plný papriky a paradajok. Voľné miesta zaplnili veľké hriadky zeleniny. Na ľavej strane záhrady sa pýšia obrovské borovice, smreky, jedle a tiež aj ovocné stromy čerešne, višne, jablone, orechy a iné. V strede, bližšie ku chodníku, je postavená drevená chatka na oddych. Obkolesená je rôznymi voňavými kvetmi. Tiež nás zaujali vysoké kaktusy, asparáty, kríky rozmarínu a rôznych liečivých rastlín. Hlboká studňa predstavuje symbol vlahy pre záhradu. Pri vchode do chatky sú učupené rôzne zaujímavé ozdoby pre zvieratká.
Nestačili sme obdivovať tú krásnu čerstvú zeleninu. Napríklad zeler sa mu nedal ani vykopať, bol veľký ako naša hlava. Už som cítila silnú vôňu varenej zeleniny a jej výbornú chuť. Keď sme mali plné tašky zeleniny, posadali sme si pred chatku k stolu oddýchnuť si pred odchodom, ochutnali sme jeho vínko, ktoré nám chutilo. Cítili sme sa tu veľmi príjemne, veď sme si užili nádherný deň, nadýchali sa čerstvého vzduchu. Cestou domov sme premýšľali, akú hodnotu má ľudské snaženie.
Prajeme mu dobré zdravie, nech sa mu darí. Za všetko vďaka.

Gabriela Wenzlová

0 komentárov:

Zverejnenie komentára