Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

1.12.13
0
Pracovná noc zo dňa 15. 3. 1938 ma ešte po toľkých rokov stále máta. Okolo 2. - 3. hodiny nám niekto zabúchal na pekárske okno. Neviem si spomenúť, ktorý to z nás šiestich pracovníkov ako prvý otvoril okno na prízemí a skríkol: 

„To sú vojaci nemeckého Wehrmachtu.“

Nakoľko tak skoro nesvietilo svetlo, preto sa dožadovali vstupu do našej pekárskej šmidne Antonína Brabca. Po vstupe ich prvé slová boli „voz ist díze stadt?“

Nakoľko iba ja som vedel niekoľko slov po nemecky, musel som sa stať dolmečrom (tlmočníkom). Po príchode akéhosi dôstojníka som sa dozvedel, že nemecká armáda prišla na požiadanie prezidenta JUDr. Emila Háchu a od tej chvíle sme Protektorát Böhmen und Mähren. My, ktorí sme rozvážali pečivo, sme chodili medzi pol štvrtou až piatou na šlofíka. Tento raz to odpadlo kvôli mojej nemeckej výslovnosti.

Smer môjho rozvozu bol na trase pekáreň Atonína Brabca a Kunovice. Zastávky som našiel vždy po slepiačky. Začalo to v Derfle hostinec Skřivan, staničná reštaurácia Kunovice, židovský obchod Buchsbaum, potraviny Bři Trubákovi, potraviny B. Majba, hostinec Podlas, potraviny Šustek, pekařství Jan Bolek a druhý židovský obchod na konci Kunovic vd. Grosmanová.

Uvedenú túru som objazdil za 50-55 minút, avšak ten deň za 2 hodiny.
Pri raňajkách som si pripadal ako objaviteľ a spasiteľ okresného mesta Uherského Hradišťa.

Moja radosť trvala iba niekoľko minút, nakoľko som sa dočítal v Moravskej Orlici, že bol uznaný Slovenský štát, ja budem musieť zmeniť bydlisko, alebo definitívne zostať v Protektoráte.

Nerobil som si z toho problémy.

Zoznámil som sa s dvoma Slovenkami pochádzajúcimi zo Skalice. Asi o mesiac sme mali skúšobnú jazdu. Ich brat nás čakal v Sudeměřicách a hladko nás previedol cez hraničný prechod.

Ako vzorný žiak som už o tri týždne cestoval sám, po pašeráckych chodníčkov.


Oporou sa mi stal i staničný zriadenec Karel Janeček na strane Sudomeřic a Fero Srholec na strane slovenskej. Takto nečakane sa zo mňa stal pašerák a túto svoju obľúbenú profesiu vykonávam s určitým obmedzením dodnes.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára