Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

21.6.19
0
Nnno, čo vám budem vravieť. Keď strávite na nebesiach polovicu večnosti a NIČ sa nedeje, stále dokola to isté, denno-denné chválospevy na Všemohúceho, otrávi a unudí vás to k smrti, či ste radový anjel, či Najvyšší, verte mi.

A presne toto sa stalo. Nuda, nebeská nuda, NEKONEČNÁ NEBESKÁ NUDA. Viete si to vôbec predstaviť? Ani ja som nevedel, kým som nezažil na vlastnej koži. Poviem vám, skoro ma to zabilo. A to som nesmrteľný.

Jediným vzrúšom v nebi, nechtiac a nevedomky, bola Evolúcia. Najpríťažlivejšia panna na celých nebesiach, v nebeskom zákulisí známa ako Sexi Eva. Nádherná ženská, hoci na moje gusto príliš cudná a inteligentná, žiadna blondínka.

No práve také popri blondínkach fakt žeriem a milujem, sú pre mňa výzvou a pokušením. Verte mi, keď to vravím, lebo o pokušení čosi viem. Pri takýchto ženách sa nenudíte, lebo nikdy neviete, na čom u nich ste a čo bude či nebude.

Aj suchár Najvyšší si Evu všimol. A to je čo povedať, lebo inak sa okrem chválorečí na svoju výnimočnosť o nič nezaujíma. Jediný, kto si trúfol na túto Božiu ješitnosť reptať, som bol ja a dalo mi more práce, kým som na svoju stranu získal tretinu nespokojných anjelov.

Lenže čo zmôžete proti Všemohúcemu? Nemáte šancu. Ten nebeský egocentrik si nadelil všetku múdrosť sveta a popri Všemohúcom sa stal tiež Vševedúcim. Je fakt strašne ambiciózny, ide po každom honore a vo všetkom chce byť Prvý a Jediný. A potom s ním súperte.

Našťastie je Najvyšší aj Najväčší Narcis na nebesiach. Vo svojej zaslepenej samoľúbosti si nevšimol, že som si kus múdrosti prisvojil. A neverili by ste, kradla i Eva. Pritom sa VŽDY tvári ako naivka a neviniatko.

No ale skrátim to, nemáte predsa toľko času ako ja. Úplnú verziu príbehu vám porozprávam, až budete na večnosti. Aspoň sa budete mať celý smrteľný život na čo tešiť.

Nuž teda, stalo sa toto.

Najvyšší i ja sme sa zapozerali do Evy. Veď bola nielen krásna, ale aj bystrá, skoro ako On a ja. A keď sa dvaja chlapi zapozerajú do jednej ženskej a tá si navyše nevie vybrať, raz dá (nádej) jednému, raz druhému, nerobí to dobrotu ani v nebi. A nikdy to nedopadne dobre.

Vševedúci Božský zneistel, lenže mu nedošlo, že čosi nie je s kostolným poriadkom. Že mu chýba kus múdrosti, čo sme mu ukradli Eva a ja.

Súperenie medzi Najvyšším a mnou sa vyostrovalo. Bol to súboj kto z koho. Ani jeden z nás si nebol istý, na čom je, lebo Eva hrala na obe strany.

Tak som si povedal, že súboj rozhodnem pre seba. Najvyššieho pred všetkými verejne ponížim a korisť položím Eve k nohám. Tomu neodolá žiadna ženská.

Vymyslel som geniálny plán. To viete, ja iné ani vymyslieť neviem.

Ako sa neskôr ukázalo, môj geniálny plán mal jedinú chybu. Že nevyšiel. Asi mi chýbal kus múdrosti, čo si uchmatla Eva. Raz jej ho MUSÍM ukradnúť.

Využil som unudenosť anjelov a to, že sa začínala prejavovať na kvalite vychvaľovania Najvyššieho. Navrhol som, že pripravím motivačný výcvik. Ha, že motivačný výcvik. To sa mi fakt podarilo!

Viete, o čo naozaj šlo? O obyčajné kasíno s ruletou. Lenže kto vtedy tušil, čo je kasíno a čo ruleta, hm? Všetci na to skočili, vrátane Najvyššieho a inokedy obozretnej Evy.

Stal som sa majiteľom a krupiérom kasína v jednej osobe. Spočiatku som ruletu nastavil tak, aby anjeli viac vyhrávali ako prehrávali, a to sa im, verte mi, páčilo. Veď komu by sa nie, no nie?

Keď sa pochvalné zmienky anjelov o rulete pri ranných Bohoslužbách – ich kvalita sa fakt zlepšila, anjeli sa odušu usilovali, aby bol Najvyšší čo najskôr spokojný a mohli utekať do kasína na hazard – dostali do Božích uší, rozhodol sa, že si to čudo sám príde pozrieť. Lenže ja som vedel, že nezostane len pri pozeraní, že ho hazard zláka a že si zahrá aj On.

A tak bolo. Prišiel, chvíľu pozeral, potom si vsadil. Nevsadil vysokú čiastku, je to starý lakomec a ani pri svojej vševedúcnosti si nebol istý, či o svoje groše nepríde. Viete, už dávnejšie zistil, že pri mne si nemôže byť istý ničím, ha ha.

No a čo myslíte, čo sa stalo? Vyhral. Prvý, druhý, ... siedmy, ... desiaty raz. A pri tom (starec nie je hlúpy) postupne zvyšoval stávky, až skoro rozbil bank.

Vtedy prišla moja chvíľa. Upravil som ruletu – v tých časoch ešte žiaden dohľad nad kasínami nejestvoval – tak, aby ani Boh neuhádol, aké číslo padne.

Všetci sa posadali okolo rulety (medzi nimi i Eva, moc jej to slušalo, všetci anjeli z nej boli hin) a Najvyšší usúdil, že práve teraz s konečnou platnosťou a naveky získa peniaze a Evu len pre seba. Ukolísaný desiatimi výhrami v rade, vsadil na jediné číslo všetko, čo mal pri sebe. Všetky vlastné i vyhraté groše, vážení!

Nikto ani nedýchal. Všetci tušili, že ide o viac než len o nevinnú hru. Roztočil som ruletu, hodil guličku a všetci s napätím čakali, čo padne. To viete, ani ja som si nebol celkom istý, nie som predsa Vševedúci. Mojou výhodou je, že na rozdiel od Najvyššieho o tom viem.

Gulička krúžila a krúžila, až začala spomaľovať a spomaľovať... a tesne predtým, než si vybrala svoje číslo a zapadla do priehradky, Najvyššiemu to odrazu docvaklo. Docvaklo mu, že som ho napálil, podviedol, oklamal, prekabátil... No čo vám poviem, tak ho to nasrdilo, nahnevalo, rozzúrilo, rozčertilo, že bol celý bez seba.

No ani v stave nepríčetného hnevu nestratil duchaprítomnosť (je formát, to musím uznať). Urobil jediné, čo v tom položení mohol, aby nestratil tvár a imidž Vševedúceho. Tresol päsťou do hracieho stola tak mocne, že rozmetal nielen ruletu, ale celé kasíno a celé nebesá.

Čo sa dialo v prvotnej tme, trme-vrme a chaose, to dodnes nikto (ani Najvyšší, Eva, ani ja) presne nevie. A ak vie, radšej sa k tomu nevyjadruje.

Viem, vy túto historku poznáte v inom podaní. Tomu zúrivému výbuchu vravíte veľký tresk a veríte, že vtedy vznikol a začal sa rozpínať Vesmír, a že život vznikol až neskôr. Veď hej, ako by ste mohli vedieť, čo bolo pred veľkým treskom? Hoci, popravde, mohli by ste to aspoň tušiť. Veď ste Božie (?) deti, či nie?

Najvyšší, Eva a ja sa dodnes smejeme (no dobre, nesmejeme, potuteľne sa usmievame) nad tým, ako vy, ľudia, ten najčudesnejší následok našej hazardnej hry, sami so sebou vediete spor v otázke „stvoril nás Všemohúci Boh Otec? či sme deťmi Matky Evolúcie?“

Snaživý, no naivný a hlúpučký úbožiačik človek zatiaľ ani netuší, že má oboch rodičov. A JA si dovolím podotknúť, že istá je aj v tomto prípade len matka, ha ha ha.

Verte-neverte, viem-čo-viem, a viem, čo vravím.
Veď som bol pri tom a videl to na vlastné oči.


Váš spolu-pra...pratato
Lucifer

0 komentárov:

Zverejnenie komentára